Norgesrekord x 2?!

All fisk fanget i denne artikkelen ble fanget med aktivt bruk av live-giver! En aldri så «liten» vårsatsing spesifikt rettet mot de aller største eksemplarene vi kunne finne! Gevinsten skulle vise seg å bli helt eksepsjonell!

Lang vår med lite søvn

Sander og jeg var fast bestemt på en storfisksatsing med aktiv bruk av livescope denne våren! Gjedder på 115cm + og drømmen om potensiell gjørs på 10kg eller 100cm lå i bakhodet til enhver tid også! Etter at isen gikk i mars kunne man telle antall timer søvn over 2 døgn på én hånd nesten hver eneste helg frem til slutten av mai. Vi la inn så mange timer vi overhodet orket og lette nærmest som besatte etter de største eksemplarene vi klarte å finne… En symfoni av galskap, lidenskap og lagarbeid! Men ikke misforstå… Det ble lagt inn en iherdig innsats med mange timer på vannet, men dette er ikke et typisk «livescope fanger ikke fisken for deg»- type utsagn. For uten dette verktøyet skulle vi sett atskillig mye lenger etter hva denne artikkelen vil by på! 

Morratryner og stor fisk

Morgenbittet var uslåelig! Hver eneste morgen frem til formiddagen bød nesten hver helg på det mest spennende fisket etter de største eksemplarene! Noe skuffet ble vi da vi oppdaget at vi faktisk var for sent ute for førleksgjedde de fleste plasser… Håpet om de store og tunge individene begynte å briste hva gjedde angikk, så fokuset driftet gradvis over til gjørsen som oftest gyter noe senere enn gjedda! I kontrast til gjedda som gjerne gyter i grunne grassområder og siv gjerne rett etter isløsning og andre steder noe senere, gyter gjørsen i mange ulike vannlag på sandbunn der den graver seg et rede hvor eggene blir lagt og hannfisken holder vakt til eggene er klekket! Dette skjer oftest når vannet når temperaturer over 12 grader. Gjørsen slipper gjerne ikke all rogn på en gang i samme rede heller, så gyteprosessen for en stor hunnfisk kan ta ganske lang tid.

Med flere flotte eksemplarer på gjørs over 80cm var det stadig bitevillige metersgjedder som tok turen innom båten! Fisken var godt i gang med etterleksgildet og var ofte stinn av brasme og annen byttefisk!

Det tok ikke mange helgene før vi begge hadde passert 500cm på topp fem i Gjeddemesteren

Det hender en sjelden gang man blir lurt av bildet på skjermen og at litt mindre eksemplarer enn hva man først tror det her biter på! Pen liten gjørs får friheten tilbake.

Når selv «trege dager» leverer

Helgene og ukene går og vi blir såpass bortskjemte med stor fisk at når man oppsummerer det man først anser som en treg dag underveis, finner man ved en anledning ut at jeg har fanget tre individuelle gjedder på 107cm…… Timene våkne og bak en skjerm har gjort oss fullstendig blinde på hva som faktisk foregår, når man er såpass fokusert på å finne noe VIRKELIG STORT. Og hva skal man si… Leter man lenge nok vil man bli belønnet!

«TRUR F**N MEG DEN KAN VÆRE OVER 10!»

Mars og april er over og har levert noe hinsides med stor fisk, men ingenting kunne måle seg med hva som var i ferd med å skje….

Vi ser noe som kan likne et bedre eksemplar nær bunnen. Egentlig ikke noe veldig ulikt mye annen fisk vi har fått, men skinnet kan bedra, rettere sakt strålesignalet, når fisket nærmest går i ett med bunnen og størrelsen blir mer diffus. Jeg slenger ut et perfekt kast og lar agnet synke ned litt forbi fisken. Jeg rykker det rolig inn en liten halvmeter over hodet på den og BANG! En real innhallering! Deretter litt febrilsk risting og relativt lett motstand…. «Den her trur jeg er liten» sier jeg til Sander. Han stiller seg spørrende til om en annen fisk enn den vi så hadde tatt agnet, men blir avbrutt av et hinsides svært hode i vannoverflata! «DEN ER JÆ***G SVÆR!» – Og der ligger det plutselig et prakteksemplar uten sidestykke i hoven…

Uvitende om Norgesrekord

Lite visste vi at vi satt å kikket på en uoffisiell Norgesrekord… Det spekuleres og utveksles en masse strofer som ikke egnes i denne artikkelen. Fisken legges på målematta og strekker seg til hele 98cm! Fisken er smellfeit og stinn av rogn. Dette må da være en gjørs på over 10kg?! Jaggu… Vekta stoppet på hele 12,14kg! NY UOFFISIELL NORGESREKORD! Vi må ta en time-out. Dette var Sanders største drøm…. Ikke nødvendigvis min. Men der satt vi altså. Smått vemodig, men fortsatt sjokkert forteller Sander om fangsten til sine nærmeste som etter en stund skriver tilbake; «Du vet at det er ny Norgesrekord?!» 

Vi kikker rart på hverandre og googler frenetisk… Ja visst f**n er det ny rekord! Den gamle er jo «bare» på 11,66kg! Vi ler og klør oss i hodet om dette var mulig å få registrert! Selvfølgelig var ikke bildematerialet tilstrekkelig. Vi filmet hele seansen, men dessverre bestod 95% av innholdet av en sortkledd rygg og ræv… Menmen, shit happens. I det minste mistet ikke Sander trua på at det var mulig for ham å oppnå en slik fangst ila denne våren, selv om det faktisk begynte å nærme seg tiden for lek og noe tregere fiske… Ja, jeg vet jeg knapt har lov å uttrykke meg om tregt fiske til Ola Trek*k i denne konteksten, men gjørsen viste seg å skulle bli ufattelig seig å få til å hugge de kommende helgene.

Varmere og smått lengre dager

Vår drøyeste fangst til nå gav ikke akkurat to fiskegale gaudere mindre blod på tann i jakten på fler og kanskje enda større fisk!! Sola begynte å gjøre det den skal på våren. Varme både kropp, sinn og vann… Gjeddene begynte å bli svært mye mer aktive og vanntemperaturen lå stabilt mellom 12 og 13 grader… Gjørsen uteble stort sett disse dagene i mai til tross for noen «mindre» eksemplarer i ny og ne. Med «mindre» så menes det stort sett fisk mellom 70 og 80cm. Normalt sett vanvittig flott gjørs om man ikke bedrev fiske med livescope. 

«Gjeddejeger» ble til «Gjørsejeger»?

For å gjøre enda en ganske lang historie relativt kort, så smeller det på nok en helt hinsides stor gjørs for meg! Denne gangen enda feitere enn den forrige bjessen, men dog litt kortere… 94cm strakk den seg til, men veide hele 10,98kg! Nesten 11kg altså… Relativt sett et enda drøyere eksemplar enn den forrige med tanke på K-faktor! Milde jesus du som sagde… Jeg beklaget på vegne av min makker som så gjerne skulle ønske han satt med et slikt eksemplar i fanget selv. Jeg har tross alt bare begitt meg ut på denne fisken et par sesonger, mens Sander har hatt gjørs som en stor favoritt blant sine fiskemål i mange år!

Vi krummer nakken, gnur på videre, fanger en masse fisk, men håpet om flere av disse vanvittige eksemplarene denne sesongen begynte å svinne hen  da vanntemperaturen nå lå mellom 14 og 16 grader og gjørsen hadde begynt å svømme rundt i par. Det var tid for lek og bitevilligheten var tilnærmet lik null. Men så sant som det er sagt… Den som venter på noe godt, den venter f**n ikke forgjeves….! Hva som nå skulle skje er ikke annet enn smått utrolig…

EN SISTE SJANSE

Lufta begynte smått å gå ut av ballongen… Enorm fisk hadde blitt fanget samtidig som vi hadde en rekke stor fisk på samvittigheten på rekordtid. Jeg antar vi begge trengte å snakke hverandre opp gjennom å øyne muligheter for stor fisk og videre satsing. Etter en drøss av spekulasjoner og teorier som selvsagt gikk i vår egen favør ble vi enige om å gi storgjørsen en siste sjanse. Jeg fortalte Sander at han skulle kjøre første kastet siden jeg var relativt mettet på storfisk og visste at en fisk av dette kaliberet ville bety så vanvittig mye mer for ham enn meg selv! Vi ble enige om at alt på skjermen som ikke tilsa en potensiell julegris skulle vi kjøre pent forbi og ikke kaste bort nødvendig energi. Dag en av to denne siste helga er vi på vannet klokka 05:20. Sola hadde akkurat tittet over horisonten og det var vakende byttefisk i vannet. Vi forholdt oss til planen for hvor vi skulle begynne fisket, senket nedi el-motoren, flippet uti live-giveren og jeg hadde ikke mer enn rekt å begynne å manøvrere både båt og giver før det blinket til et helt drøyt signal på skjermen!! Vi reagerte som to snørrvalper, roer nerva to hakk og smyger oss inn på fisken. Denne er stor… VIRKELIG STOR… 

Sander gjør sitt første kast for dagen, et helt perfekt sådan. Fisken reagerer umiddelbart, stiller seg opp, vi rekker å påbegynne setningen; «Å FYYY FA…..» – BANG!! Der tok den! Sander gjør som han pleier ved mothugg. Måker til for konge og fedreland slik at han ramler bakover om han ikke hadde hatt en makker klar til å ta ham imot! Kampen er kort, tung og brutal, og før vi vet ordet av det ligger det plutselig enda et helt hinsides drøyt beist i hoven… Sander er livredd og tør ikke spekulere i en dritt, men dette skulle det vise seg å ikke være grunnløs frykt. For hva han akkurat fikk på kroken er mildt sagt nesten ikke til å tro…

Ny OFFISIELL Norgesrekord!

Det er nesten ikke til å tro… Gjørsen strekker seg til hele 100cm og veide inn til 12,24kg! Nøyaktig 100g over min egen, men nådde også den magiske metersgrensa! Denne fisken hadde trolig sluppet noe rogn allerede og hadde tydelig et enda større potensiale på vekta! Før sesongen fortalte Sander at drømmen var en gjørs over 10kg ELLER 100cm. I stedet kan han nå sjekke av for begge målsettingene med en og samme fisk, samt fryde seg over noen gode kilo lettere skuldre. Frustrasjonen over å se disse fiskene bli fanget foran nesa på deg uten å få en selv er ikke til å stikke under en stol, så jeg personlig er svært glad for å kunne meddele at alt av dokumentasjon rundt fisken er sendt inn, registrert og godkjent som ny norsk rekord! Jeg vet hvor mye dette betyr for deg, så denne prosessen og oppmerksomheten er min bursdagsgave til deg!

Gratulerer så mye med dagen Sander og gratulerer så mye som titulert Norgesrekordholder på gjørs. Denne våren har vært litt av en opplevelse.

Må det bli mange fler!

VILLMARKSLIVS’ OFFISIELLE PUBLISERING AV NORGES NYE REKORDGJØRS!

Utstyret som sikret rekorden

Båt: Hjemmesnekkra GH14 av eldre årgang

El-motor: Minn Kota Terrova

Ekkolodd/Kartplotter: Garmin Echomap Ultra 122SV

Live giver: Garmin Panoptix LiveScope LVS34

Stang: Westin W4 Finesse shad

Snelle: Abu Garcia Superior 3000

Line: Westin W3 8 braid

Bait: Westin TwinTeez

Veienett: CWC Pike Sack Black

 
Alle produktene er linket til Gjeddemesterens sponsor:

Legg igjen en kommentar