Ismeitetakkel

Det finnes utallige måter å rigge et takkel for ismeite etter gjedde på, men i denne artikkelen går jeg gjennom hva, hvordan og hvorfor jeg rigger mine gjeddemeitestenger slik som jeg gjør ned til minste detalj.

Stang, snelle og line!

Av betydning, men kanskje ikke det viktigste…

La oss kort og godt ta for oss de tre hovedkomponentene man oftest bruker for å kjøre fisk, nemlig stang, snelle og line. Jeg foretrekker korte ismeitestenger fra 100-130cm som har det man ofte definerer som «medium aksjon». Korte stenger gir meg mer kontroll på hva som foregår nedi hullet når man kjører fisk siden man får stå nærmere og titte mer direkte ned. Samtidig foretrekker jeg stenger med grei tilgivelse for «smooth» kjøring av fisk da tilslag/mothugg ikke er særlig vesentlig for kroking ved bruk av mitt takkel og utstyr. Hvorfor kommer vi til litt senere i artikkelen. Wiggler medium (grønn) 118cm, Abu Commodore 100cm og Lawson Norwegian 135cm er gode alternativer for enhver smak!

Hva sneller angår bruker jeg Daiwa Fuego og Abu Garcia Black Max. Soleklar favoritt er Daiwa Fuego. Rundt tusenlappen i pris hvor du får en pålitelig ismeitesnelle som ikke fryser og lager krøll, samtidig som den er såpass bra at den også kan brukes til spinnfiske på lettere utstyr når vannet ikke er fullt så hardt! Man trenger absolutt ikke dyre sneller til ismeite, men dette gjelder kun når det er snakk om hva som ved et absolutt minimum skal til for å tåle å få en gjedde opp på land. Jeg foretrekker å unngå enhver komplikasjon som kan oppstå med svært billige sneller når temperaturen er under frysepunktet og det er høy luftfuktighet.

Linevalg varierer til stadighet da jeg prøver nye liner med nye erfaringer. I år har jeg spolet på 0.35 Lawson Power Flex. Og per dags dato har dette blitt min absolutte favoritt. En myk line med svært lite minne og strekk! Bedre monofilament har jeg til gode å teste for ismeite. Tidligere har jeg forsøkt å bruke 0.40 av andre merker, men har opplevd at dette kan resultere i overspoling ved raske hugg pga minne og krøll på lina. Gikk deretter ned til 0.35, noe som funket greit. Med Lawson Power Flex vurderer jeg faktisk å gå opp til 0.40 igjen siden lina fungere så utrolig bra! Det er absolutt ingen nødvendighet å bruke tykkere enn 0.35, men jeg liker å være på den sikre siden, så lenge det ikke går på kompromiss av fiskeegenskapene. 0.30 eller tynnere vil jeg påstå er å friste skjebnen mot iskanten og annen potensiell slitasje. Når det er sagt, er det viktigste budskapet; MONOFILAMENT! Bare legg fra deg tanken om braid… Unødvendig krøll uansett f*** hvor bra det sies at den skal være til isfiske.

Fra hovedlina og ned!

Fryseplugg

Aller først trer jeg en fryseplugg inn på hovedlina. Lina tres inn i den enden som kurver utover slik at den ikke får noen direkte kontakt med potensielle «skarpe kanter» fra oversiden. Frysepluggen har som hensikt å bidra til at lina ikke fryser fast i hullet om det skulle legge seg is. Det hender at isen fryser selv inni pluggen, men jeg har alltid med meg spylervæske på en liten flaske. Ved å dryppe noen dråper oppi frysepluggen etter du har rigget deg ferdig vil lina kunne løpe fritt under alle forsvarlige gjeddemeite-forhold.

Kulebly!

Jeg bruker utelukkende et kulebly på 8-10g av et par grunner. For det første er litt bly med på å utlikne motstanden i sentrifugalbremsen etter at gjedda har plukket opp agnfisken din og svømmer av gårde med den. Ergo mindre motstand for fisken. At gjedda skal ha minimalt med motstand har jeg stor tro på om man ønsker å lure flest mulig av de største eksemplarene. Det er ikke sjeldent man opplever at gjedda tar med seg agnfisken noen meter for så å spytte den ut igjen! Enhver faktor som kan bidra til at dette ikke skjer er jeg villig til å bruke energi på!

Som nappindikator bruker jeg angeldon. Altså en klassisk vippe med ball og bjelle. Ved bruk av liten og lett agnfisk, som jeg i all hovedsak bruker på isen, vil litt bly kunne hjelpe å holde nappindikatoren godt nede slik at du vil få et tydeligere utslag om du fester snøret så løst du kan.

NB: Husk å bruke et kulebly som har større diameter enn hullet på frysepluggen. Det vil spare deg for potensielt hodebry. Særlig de dagene ting ikke går veien og du henger deg opp i mange unødvendige «frustrasjoner».

Gummikule og hurtigkobling!

Etter fryseplugg og kulebly trer jeg på en gummikule som skal beskytte knuten ned til hurtigkoblingen. Når gjedda ruller under isen og lina kan gå fra slakk til fullt spenn veldig fort kan kuleblyet slå hardt ned mot knuten. Kanskje ingen absolutt nødvendighet, men en enkel og billig trygghet for deg selv og fisken. Jeg hadde aldri tilgitt meg selv om jeg skulle mistet eller tatt livet av en drømmefangst for en såpass tåpelig detalj som er så hinsides lett å unngå.

I enden av hovedlina knyter jeg på en hurtigkobling. Dette er heller ingen nødvendighet for å kunne meite etter gjedde på isen, men det gir meg en del fordeler og muligheter. Det er svært praktisk å kunne bytte fortom raskt og enkelt med en ny om det skulle oppstå noen form for skade på krok eller fortomsmateriale. Ingen vits å fiske med en fortom du kan risikere at vil slite ved neste rugg! Det kan også være kjekt å kunne koble av fortommen ved ubeleilig kroking som kanskje krever litt «kirurgisk presisjon», samtidig som du kanskje flytter fisken fra hullet til en eventuell live-well i isen el. En enkel og fornuftig løsning som kan gjøre livet lettere om diverse fortomsrelaterte uhell skulle være aktuelle. Det skal jo også sies at man lett kan bytte til helt andre rigger om man skulle få et innfall om å bruke stengene til noe annet enn gjeddemeite… Sjøisen for eksempel?

Fortom!

Optimalt sett vil jeg anbefale folk å bruke 7-strand titanium wire fra DARTS eller liknende. Eneste grunnen til at jeg har gått for det jeg mener er det nest beste denne sesongen, er fordi jeg var litt sent ute med rigging og titanium-wire var ikke å oppdrive! Titanium gir deg en evighetsfortom hva ismeite angår om du lærer deg riktig måte å feste svivel og krok på, uten å lage en «knekk» i tråden. Svakheten til titanium er nettopp det at det har særdeles lite minne og tåler derfor svært dårlig å bli brettet for tett mot seg selv. Da vil den knekke. Foruten denne lille utfordringen vil en fortom laget av dette materialet se ubrukt ut i mangfoldige sesonger! Mer om dette i en fremtidig artikkel.

Jeg bruker nå Savage Gear 0.48 Carbon Steel, 7×7 Coated Wire! Dette er min absolutte favoritt når det kommer til stålwire. Det at den er bygget opp av 49 tynne ståltråder gjør den svært myk og forhindrer krøll og kink på fortommen i bedre grad enn noen annen stålwire jeg har prøvd. Med mindre noe helt spesielt skjer kan du komme unna med disse fortommene i flere sesonger. Helt upåklagelig.

Jeg liker å ha en fortomslengde på mellom 50 og 100cm. Grunnen til det er fordi gjedda har en tendens til å rulle seg inn i fortommen under isen. Lange fortommer gir deg en ekstra trygghet mot gjeddetenner i hovedlina ved «the death roll». En lang fortom kan også ta støyten for hovedlina når man jobber med å få en vilter gjedde opp gjennom hullet ved tykk is! Og skulle det omsider være dags for å bytte krok etter gjentatte kvessinger eller avklipping/brudd, da har man nok fortom å gå på til å gjenta denne prosessen et par ganger uten å måtte kaste unødvendig mye wire rett i søpla. Jeg fester en svivel og krok i hver sin ende av fortommen. Om du er litt jålete som meg kan du pynte endene med en gummi-sleeve. Jåleri som kan være tilfredsstillende for noen.

The business end!

For å fange gjedda må man til syvende og sist ha en krok. BKK er ikke den mest populære gjeddefiskekroken på markedet om dagen helt uten grunn! I små dimensjoner som jeg foretrekker på isen har denne kroken en ganske tykk wire som relativt sett holder svært bra. Blir den bøyd tåler den fint å bli jenket tilbake på plass. Når det kommer til «the business end» bruker jeg konsekvent én treble-krok i size 4 eller 2, avhengig av størrelse på agnfisk. Man kan gjerne ta en debatt på om man bør bruke både større, mindre eller flere kroker i enden av snøret, men jeg har mine klare argumenter for hvorfor jeg velger å gjøre som jeg gjør. Om man ønsker/foretrekker større kroker (size 2, 1 og 1/0) er klassikeren Owner ST-36BC Needle Point «the shit».

Mindre dimensjoner på kroker betyr tynnere stålwire. Dette gjør at kroken penetrerer lettere. Ved bruk av myke stenger og monofilament er dette til god hjelp for optimal kroking uten steinharde mothugg. Om man brukte stive stenger og stum line ville man høyst sannsynlig revet disse krokene ut av kjeften på fisken ved harde tilslag… Så, type krok er i hovedsak valgt for å matche utstyr og måten jeg ønsker å fiske på fremfor noe annet. Samtidig er det viktig at kroken ikke blir alt for liten sammenliknet med agnfisken, da du kan risikere at gjedda drar agnfisken av kroken de gangene den ikke inhalerer hele åtet!

Hvorfor bare én krok?

Det har jeg tre grunner til;

For det første ønsker jeg ikke måtte gå inn for et gjellegrep vel vitende om at det befinner seg to kroker som potensielt fyker rundt inne i gjeddekjeften og øker risikoen for at jeg sitter med krok i finger. Man ønsker å være rask og bestemt ved landing av fisk på isen. To kroker sørger for nøling og potensielle stygge krokinger i både fisk og fingre. Unødvendig.

For det andre opplever jeg at én krok i aller høyeste grad setter seg pent i munnviken på gjedda og holder i massevis om man kjører fisken med relativt løs brems i harmoni med monofilament og foretrukken stivhet i stanga. Avkroking byr tilnærmet aldri på problemer og du vil aldri ha en ekstra krok hengende ut av kjeften på fisken som øker risikoen for å sette seg fast i iskanten når gjedda skal opp av hullet.

For det tredje… Om ikke du får kontakt ved tilslag kan du trøste deg med at gjedda i aller største sannsynlighet er mye mindre enn den grove madammen du er på jakt etter. En mort, sik eller abbor på 10-20cm som matcher en krok i størrelse 2 og 4 er langt i fra noen munnfull for ei gjedde på 5+ kilo. Sniper vil man få nok av uansett! Raska på med en ny agnfisk og vent på et større eksemplar!

Håper dette var både til hjelp og inspirasjon til alle som har interesse av ismeite etter gjedde. Det være om du har god erfaring allerede eller leker med tanken om å komme i gang! Tusen takk for at du tok deg tid til å lese denne artikkelen! Legg gjerne igjen en kommentar om det er andre ting dere ønsker et mer detaljert innblikk i!

Legg igjen en kommentar