Norgesmesterskap på Farris!

«Det å manøvrere båt og i det hele tatt identifisere fisk på skjermen under leting var svært krevende, men DER… Med fire fattige minutter igjen av konkurransen ser vi to tydelig «store» eksemplarer som hadde flyttet seg opp på en grunnetopp! Det var Sander sin tur…. Jeg gjør mitt aller beste på å holde fokus på fisken. Sander kaster perfekt og fisken reagerer!! Den følger… Og følger… OG FØLGER!!»

Gratulerer til vinnerne!

Først av alt vil jeg gratulere vinnerne, Tore og Raymond som Norges første offisielle mestere i gjeddefiske! Med 447cm på topp 5 og samtidig konkurransens største fisk på 94cm gjorde dere rent bord! Må også få gratulere andre- og tredjeplass med 438cm og 434cm! M&M Fiske, og Skitt Fiske/Garmin Pro Team gjorde tabelltoppen spennende under hele konkurransen. Selv hang vi, Pike Tyson godt med hele veien også, men vi måtte til slutt ta til takke med en fjerdeplass og sluttsum på 423cm!

Fra venstre: #2 M&M Fiske (Stian Støa Johannesen og Martin Berglund) – #1 Team TR Westin (Tore Tveit og Raymond Mostad) – #3 Skitt Fiske/Garmin Pro Team (Peder Vangen og Kristoffer Hannon Lien)

Spenning og forventninger!

Som helt ny på Farris skal det nok sies at Sanders’ forventninger til fisket var mer usikkert og spent enn for min egen del. Under prøvefisket helga før konkurransen leverte Farris i mine mer lokalkjente øyne nøyaktig som jeg så for meg. Tregt på dagtid, lite fisk i viker, svært utilgivelig spinnfiske uten visse metoder/hjelpemidler generelt og store mengder pelagisk fisk støpt i samme form! Vi klarte å lure noen sniper under prøvefisket i områder jeg visste holdt fisk, men timene brukt mellom hver fisk fanget gjorde planen for NM ganske så enkel. Skulle vi ha nubbesjans til å henge med i toppen var det rett og slett bare å belage seg på live-fiske! Etter to dagers intensivt spinnfiske på gode plasser og skuffende fangst, tok det oss 30 minutter å fange to konkurransedyktige fisk med live-giver før vi reiste hjem for helga. For min egen del var jeg tydelig på at jeg stiller ikke til start i et NM for å delta, men for å vinne! Og basert på lokalkunnskap og riktig verktøy tilgjengelig var jeg aldri i tvil om at vi hadde en fair sjans til å dra i land seieren. Cocky? Tja…

It’s on!

Planen(e) var klar(e) og det eneste vi ventet på mens vi putret bak i startrekkene var å se hvor majoriteten av deltakerne med de bøseste båtene tok turen! Fordelen med å ha den tregeste båten blant de antatt tøffeste konkurrentene var i våre øyne å kunne se hvilken retning de kjørte og deretter kunne gjøre et bestemt valg blant de 4 alternativene vi hadde sett for oss på forhånd at vi skulle gå for. Startskuddet går og bølgene spruter! Vi var heldige og var svært fornøyde med å kapre vårt førstevalg uforstyrret! Forventningene steg og stemningen var på topp! Vi var allerede klare på at vi skulle gå for annenhver fisk og Sander insisterte på at jeg skulle få bryte isen med å gå for den første! Vi brukte i underkant av en halvtime til fiskeplassen, så det var godt at det ikke tok mange forsøkene før den første gjedda lå i hoven! En god klem, noen jubelrop og et par bilder senere var vi blant de første lagene med registrert fangst! It’s on!

1 down, 4 to go!

Planen fungerte slik man kunne håpet på, første fisk var registrert og det var Sander sin tur til å ta over stafettpinnen… Rettere sagt fiskestanga. Jeg setter meg med peilestaven til live-giveren, og det tar ikke mange minuttene før vi finner en fisk vi mener ser tydelig større ut enn den jeg fikk tidligere! Sander kjipper uti sin trofaste Bullteez og BANG! Fisk nummer to blir hurtig pumpet opp i hoven! Fisken måler over 80cm og vi får et mer tydelig bilde på hva vi skal se etter. Vi hadde nå begge kjent på stangbøy, trua var stigende hos begge parter og nå gjaldt det bare å holde seg til planen og fortsette i samme spor!

Valg av fiskeplass!

Grunnene til at nettopp plassen vi fisket på var vårt soleklare førstevalg var flere! For det første var det rundt en undervanns»grunne» vi visste holdt store mengder fisk enten på eller rundt seg til enhver tid. Spørsmålet var bare hvor høyt i vannlaget de befant seg og hvor spredt de stod. For det andre var det meldt relativt kraftig vind fra sør utover dagen, noe som ville gjøre livescope-fisket mer utfordrende, men om vi skulle fortsette å fokusere på det pelagiske fisket hele konkurransedagen var dette et noe roligere område enn mange andre alternativer! Båten var også en faktor for valg av område vi foretrakk å fiske på siden det var relativt korte avstander mellom vårt andre- og tredjevalg! Vi måtte være så effektive som overhodet mulig med en toppfart på 18 knop.

Rippin’ lips!

Det vrimler av gjedde og vi gjør så godt vi kan med å være selektive i hvilke eksemplarer vi ønsker å bruke tid på! Jeg var svært selvsikker på at vi skulle klare å fylle papiret med 80-fisk. Disse eksemplarene er tross alt «millionbrødrene» i Farris. Sander smeller på nok en 80-plusser og vi ligger nå an til pallplass på et tidlig stadie i konkurransen. Vi er begge svært fornøyde med utviklingen siden vi ligger foran skjema og er trygge på at vi i det minste skal klare å fylle papiret med fem fisk…

Værmeldingen er spot on!

Sakte, men sikkert tar været seg opp slik som det var spådd på forhånd. Vi hadde nå fem fisk på papiret, men manglet en femte fisk over 80cm, og da helst en «kicker» på 90+! Vi får øye på en solid fisk etter en liten dødperiode…. Sander gir instrukser, jeg kaster ut og treffer helt perfekt! Spenningen stiger og POFF…! Fisken forsvinner ut av bildet, jeg mister kontakt på nedslippet og gjør et desperat mothugg til ingen nytte… Der røyk en av de større vi så sårt trengte på tidenes slakkhugg! Ikke lenge etter klarte jeg heldigvis å få landet vår femte fisk over 80cm! En stor lettese etter et svært tregt fiske under den siste halvdelen av konkurransen. Vi hadde en knapp time igjen til vi måtte tenke på tilbaketuren. Skulle vi klare å finne et større eksemplar var vi nødt til å holde humør og mot oppe under det som nå var blitt svært krevende forhold med mye vind!

SLUTTSPURTEN!

Vi står på og forsøker å gjøre mening ut av signalene vi klarer å lese på skjermen under bølger som treffer en tung liten jolle svært hardt! Det å manøvrere båt og i det hele tatt identifisere fisk på skjermen under leting var svært krevende, men DER… Med fire fattige minutter igjen av konkurransen ser vi to tydelig «store» eksemplarer som hadde flyttet seg opp på en grunnetopp! Det var Sander sin tur…. Jeg gjør mitt aller beste for å holde fokus på fisken. Sander kaster perfekt og fisken reagerer!! Den følger… Og følger… OG FØLGER!! Til vår ville frustrasjon ville den ikke ta og tiden vår er ute! Vi måtte akseptere at vi hadde stang ut med de større eksemplarene i dag, men hadde klart å sikre et godt resultat som vi var svært fornøyde med! Nå var det bare å gi gass i både motvind og bølger tilbake til båtplassen med det som viste seg å bli et syltynt ku**ehårs’ margin! 

AFTERMATH!

Konkurransen er over, vinnere er kåret og til syvende og sist var det kun små marginer som presset oss ut av pallen denne dagen. Denne konkurransen ble for meg en anledning til å sette mange av mine egne syn og tanker jeg hadde rundt NM på forhånd i stein. Jeg kan ikke la vær å ta opp igjen temaet fra forrige artikkel i kjølvannet av denne konkurransen, for slik jeg ser det, om man skal kalle en spade for en spade, var det i utgangspunktet kun ca. 10 av de nærmere 50 påmeldte lagene som hadde noen som helst sjans på NM-tittelen… Og ja, du vet trolig hva som kommer nå… Jeg står 100% inne for hva jeg sa før NM, at Farris ikke var et tilfeldig valg for denne konkurransen med gitte regler, og at alle lag som stilte med live-givere hadde en fullstendig suveren fordel. Det skal sies at den generelle opplevelsen av å delta og være med- og blant mange bra folk var svært positiv, men jeg klarer ikke å legge fra meg tanken på en urettferdig tilnærmelse ovenfor majoriteten av deltakerne, og særlig da jeg fikk se fortvilelsen til et par yngre gutter som lå ved siden av oss en stund, bare for å se oss fange fisk nærmest under deres egen båt, mens de ikke fikk noe som helst. IKKE GREIT… Er det slik man skal stå som et forbilde og motivere den yngre generasjonen til å sette pris på fiske…? Mange utenforstående vil nok argumentere med at denne hendelsen bærer preg av en stor andel tilfeldighet, men det kan jeg som lokalkjent fortelle deg at er langt i fra tilfellet.

Konstruktiv kritikk

Jeg skal ikke trekke ut kritikken rettet mot bruk av live-giver alt for mye, men et par ting føler jeg er på sin plass etter dette såkalte Norgesmesterskapet. For det første sitter jeg slettes ikke igjen med følelsen av av Norges beste gjeddefisker ble kåret i 2023. Dette betyr derimot ikke at Tore og Raymond på noen som helst måte ikke hadde vært kapable til å vise seg å være nettopp dette! MEN, jeg føler ikke at tittelen blir definert gjennom denne type fiske. Tabellen snakker for seg. Det går et svært tydelig skille hvor toppen av tabellen ikke lenger bruker live-givere. Historien gjentok seg også i Nedre Glomma Gjeddefestival litt senere, så jeg føler strengt talt at dette ikke lenger bør være en debatt, men i stedet et ønske om at fiskere med live-givere bør konkurrere i egne klasser i konkurranser generelt og at NM, et mesterskap som skal definere hvem som faktisk er den beste år etter år, får bevist dette uten bruk av denne typen avansert elektronikk. Og ikke engang begynn å ta opp raske båter og 2D-lodd….Dette kan ikke sammenliknes med fordelen man har med en live-giver under dette fisket. Det var helt åpenbart Garmin Live-Scope som gav oss en reel sjans under NM. En treg hjemmelaget båt, lokalkunnskap og hva jeg vil påstå var to relativt dyktige fiskere i båten havnet fullstendig i skyggen av dette verktøyet. Gjerne les mer om tanker rundt dette temaet i forrige artikkel; «Elefanten i sportsfiskerrommet» – Dette er hva jeg føler rundt temaet knyttet til NM, og alle tanker jeg hadde rundt dette før konkurransen ble virkelig forsterket etter.

SVÆRT MYE POSITIVT!

La oss nå fokusere på hva jeg mener var veldig bra, for det var det MYE av! Arrangementet og omgivelsene var helt fenomenale. Jeg var ikke engang klar over at NM var sendt live i sosiale medier før vi var ferdig, men dette må jeg si var en utrolig kul touch som absolutt bør bygges videre på! Jeg ser for meg en arrangementlokasjon hvor lokale tilskuere med flere kan komme innom «partyteltet», kanskje få servert pølser, vafler, litt kaffe etc, og følge med på livesending via storskjerm hvor man følger fiskerne gjennom hele dagen! Her er det et utrolig fett potensiale! Kult gjort! Samtidig var det også veldig flott at det var lagt opp til muligheten for en sosial sammenkomst både en og to dager før konkurransen dro i gang! Dette bidrar til et sterkt fellesskap blant likesinnede fiskeentusiaster. Siden jeg mener NM bør avgjøres uten bruk av live-scope mener jeg med dette i tankene at det bør fiskes over et lengre tidsspenn eller over to dager. Kanskje begge deler?? Kanskje 2 døgn? Mulighetene er mange, men slik tenker jeg at man vil kunne la deltakere få «fisket seg inn» i konkurransen mens den pågår, og dermed åpne dører og sjanser for en stor andel deltakere underveis! Spør du meg vil dette gjøre konkurransen både krevende, lærerik, underholdende og spennende til siste slutt!

En siste takk!

Til slutt skal det rettes en stor takk til Larvik Jeger- og Fisk sammen med Skitt Fiske som tar initiativ til å dra i gang dette arrangementet! Jeg vet hvor mye planlegging, jobb og hvor mange dugnadstimer som ligger bak, så dere fortjener all ros dere kan få for innsatsen dere har lagt inn! Tusen takk til alle mann som var med på prosessen for å gjøre arrangementet så bra for oss fiskere som overhodet mulig, og tusen takk til alle dere fiskere som bidrar til at dette kan bli et prestisjefullt, sosialt og gledelig arrangement også i fremtiden!

Takk til deg som leste og takk for meg! 

Legg igjen en kommentar