Elefanten i sportsfiskerrommet

FIRST THING FIRST!

Siden dette er et tema som genererer en hel del frustrasjon allerede ønsker jeg å gjøre noe klinkende klart før vi går videre;

Dette er ikke en artikkel hvor hensikten er å gå til angrep på de som bruker noen av disse verktøyene i sitt fiske på generelt grunnlag!

«Live scope», «Active target», «Mega live» – Dette er alle velkjente verktøy fra ulike leverandører som gjør det mulig å selektere de største eksemplarene man ønsker å presentere et bete til for å øke sjansen for storfangst! Men hva skjer når drømmefangsten(e) blir en pengeinvestering? I denne artikkelen ønsker jeg å gå inn på mine egne perspektiver og erfaringer rundt bruk av dette elektroniske verktøyet!

SJOKKERENDE FØRSTEGANGSOPPLEVELSER MED ACTIVE TARGET!

Mine aller første opplevelser ved bruk av Active Target var mildt sagt sjokkerende. Jeg og en av mine nærmeste fiskekompiser hadde brukt verktøyet litt fra og til uten nevneverdig suksess, men vi bestemte oss for å ta en tur under fjorårets EPM (2022) for å lete etter større eksemplarer med Active Target. For min del resulterte det i en gjørs på 89cm og over 7kg på første forsøk… Min egen innsats baserte seg på å vente til muligheten bød seg, senke ned en shad etter instrukser fra makkeren i båten og gjøre tilslag til et hinsides hugg! Det var en helt sinnssyk opplevelse å holde et slikt eksemplar. En drømmefisk de aller fleste kan se langt etter! Men… Det smakte ikke helt det samme som mine tidligere storfangster. Noe manglet.

Fra min første tur hvor bruk av Active Target var prioritert grunnet deltakelse i European Pike Masters. Ingen gjedde, men det var en tydelig pen fisk som viste seg under båten!

I våres gikk turen til Väneren! Et gjeddemekka hvor fiskere fra hele verden tar turen for eksepsjonelt stor gjedde, ørret og laks! Vi var forberedt på store utfordringer og var klare for et blodslit i jakten på store førleksgjedder. Første dag fisket vi som vi pleier, uten hjelpemidler. Vi fikk til slutt en gjedde denne dagen. Ingen sværing, men herregud for en lettelse å føle man er på sporet av noe. Vi gjorde oss opp en del nye erfaringer og baserte neste dag på dette. Dag to var et resultatløst strev i stekende solskinn og i verste fall en mild bris… Helt til vi bestemte oss for å avslutte dagen med en time dedikert til live-fiske. Det tok ganske nøyaktig 15 minutter før vi landet ei gjedde på 100cm! Et av prakteksemplarene vi kom for! Vi var begge lettet for å kjenne at det eksisterte fisk der vi var, men personlig ble det utrolig bittert å bruke en hel dag uten hell for så å ta seg noen få minutter med en live-transduser og fange en storfangst. Normalt sett ville man jublet, klemmet og hatt et lite euforisk øyeblikk i båten, men for min egen del ble dette undertrykt av tanker rundt dette verktøyet… «Er det virkelig så forbanna enkelt å hente opp disse ruggene?» Jeg er utrolig glad for at vi begge var på bølgelengde i båten og var like dedikerte på å knekke koden uten bruk av Active Target, for all stor fisk vi klarte å lure de to siste dagene smakte helt fantastisk godt etter et blodslit i knallharde forhold!

LIVE SCOPE OG GJØRS-BONANZA!

Andre satsing med aktivt bruk av Live Scope som team-forberedelse inn mot Gjedde-NM, men målrettet fiske etter gjørs! 90cm, ukjent vekt og min lengste gjørs noen sinne.

Det var duket for en helg med aktivt bruk av Live Scope med hovedmål om å bli kjent med verktøyet inn mot NM og selvfølgelig se om man fikk lurt noen sværinger! Resultatet var soleklart et fiske man ellers kunne sett langt etter uten bruk av denne elektronikken. To gjørs over 90cm, drøye 10 stk over 80cm, noen på 70-tallet og et par fine gjedder… For meg som knapt har sett en gjørs var dette helt hinsides, men selv for en kar med hundrevis av gjørs på samvittigheten var dette også en fiskeopplevelse helt utenom det vanlige. Jeg er riktignok en erfaren fisker, men gjørsfiske er noe helt nytt. Så hvordan kan det ha seg at jeg står med to stykk troféfisker på samvittigheten og samtidig vite at nybegynnerflaks ikke har noe med saken å gjøre… Selv uten å kunne skryte på meg mangfoldige timer «bak skjermen» er det helt åpenbart av disse elektroniske verktøyene gjør det å fange stor fisk atskillig mye enklere, men til hvilken pris…?

Jeg ønsker å dele noen tanker jeg sitter igjen med etter det siste halvåret med erfaringer og opplevelser ved bruk av både Live Scope og Active Target;

NY SPENNING OG NYE FORVENTNINGER!

For meg, fører bruken av dette verktøyet med seg noen helt nye forventninger til hva som biter på i enden av snøret og flytter også spenningen fra alle normale aspekter ved å fiske, til det å følge med på skjermen når det dukker opp en stor fisk og se hvordan den reagerer når du kaster etter den. Mens man står med øya låst på skjermen og selv påvirker hva som skjer, føles det nærmest som om man spiller Nintendo Wii! Forskjellen er jo åpenbart at dette er den virkelige verden og ekte skapninger. Dette er helt utrolig kult! Det er unikt og byr på en spenning jeg aldri har kjent maken til! Samtidig, når jeg har fått det på avstand noen dager senere, klarer jeg ikke legge fra meg tanken om at det legger et lokk på alt av pionerarbeid som i utgangspunktet legger hele grunnlaget for alle disse fantastiske øyeblikkene en har når man endelig lykkes å fange en drømmefisk. Kanskje til og med bare være delaktig i andres suksess!

Når jeg ikke engang klarer å verdsette min egen fangst i den grad som jeg pleier å gjøre, hvordan skal jeg da kunne anse andres fangst som en stor bragd når jeg er kjent med hva som ligger bak….? Jeg blir litt engstelig for hvilke holdninger jeg nå kan utstråle mot andre i sportsfiskermiljøet. Er det slik at noen verdsetter fisk fanget med bruk av live-transdusere vel så mye som før og forventer samme respons fra andre? Jeg tror i bunn og grunn at gleden av å bare holde på med det man liker å gjøre er nok for veldig mange, mens andre spiller ball på en helt annen bane. Jeg føler man nå har kommet til et punkt hvor interesser og verdigrunnlag spiller en vesentlig rolle for hva man får ut av dette, og ikke minst hvordan man forholder seg til hverandre.

«GRATULERER MED NY PERS! DU ER HELT RÅ!!»

Det fanges den ene ruggen etter den andre med en frekvens man aldri har sett maken til. Gratulasjonene hagler inn og man hauses opp som en råtass av en fisker! Kanskje med full rett også, men personlig klarer jeg ikke å være med på å gratulere en fisker med en stor fisk basert på grunnlaget av hvor dyktig vedkommende er. For skal man kalle en spade for en spade har dine ferdigheter som fisker svært lite å si for hvorfor du nå uke etter uke sitter med en storfangst i fanget på sosiale medier. Samtidig tror jeg det er frustrerende både for den som får fisk og for de som er vitne til det, og nå nærmest hele tiden må forholde seg til spørsmål om fisken ble fanget med «livescope» eller ikke. Dette fenomenet legger grunnlaget for hva som har vist seg å bli min største frustrasjon rundt dette omstridte temaet;

ET MORALSK ANSVAR!

At du som får alle disse store fiskene er en dyktig fisker er det høy sannsynlighet for, men jeg synes det blir utrolig feil å la fisk fanget med bruk av denne formen for elektronikk være med å definere nettopp dette. Personlig føler jeg ingen stor bragd ved storfangstene jeg selv har fått ved bruk av live-transdusere, men jeg skal ikke si at det ikke er riktig av deg å føle det samme! Det jeg mener er at man har et moralsk ansvar å 100% stå inne for hvordan du fanger fisk utad i det offentlige rom! Kall en spade for en spade, stå for ditt eget verdigrunnlag, ikke pynt på sannheten og vær klar over at fremtidige fiskeentusiaster fort kan dette av lasset om de plutselig en dag får presentert at det i realiteten kreves titalls tusener av kroner, kanskje noen hundre til og med, for å kunne oppleve det samme som dere.

Man kan diskutere fiskepress, etikk ovenfor dyra og alskens andre problemstillinger så mye man orker. Til syvende og sist vil det meste av dette baseres på følelser, teorier og interessekonflikter. Det jeg selv føler er det beste man kan gjøre, er å gå frem som et eksempel for den standarden man ønsker å se rundt seg og samtidig kunne respektere hva andre holder på med til tross for at en har andre interesser selv. Jeg synes det blir for drøyt å være vitne til at venner blir uvenner, at fiskemiljøer splittes og at misunnelse, frustrasjon og drittsnakk skal bli en såpass stor del av en hobby og livsstil som i utgangspunktet dyrkes frem som det helt motsatte!

En av mine beste fiskeopplevelser! Etter noen år med prøving og «feiling» tok et beist flua mens jeg satt i en bellybåt i et nøye utforsket hjemvann!

OPPSUMMERING

For å oppsummere mitt eget perspektiv på dette kan jeg si følgende;

Jeg kommer aldri til å anerkjenne noen som en dyktig fisker basert på fangst ved bruk av live-transdusere. Du skal ha for timene brukt for å oppnå ønsket resultat. Iherdigheten er upåklagelig, for med eller uten «Live scope» er det tider fisken ikke vil bite, samma f*** hva du hiver foran nesa på den. Dog ser jeg ikke dette som et argument for hvordan live-fiske «ikke er så enkelt som folk tror». Det kreves vel ikke mer tålmodighet enn før? Utfordringene ved bruk av denne teknologien ligger først og fremst i pengeinvesteringer. Båt, elektrisk motor og live-transduseren i seg selv. Når dette er på plass må man begynne å øve. Ble kjent med hvordan alt dette skal funke sammen for at du skal bli så effektiv som overhodet mulig. Men selv uten øvelse, så har en gjennomsnittlig erfaren fisker allerede økt oddsene sine betraktelig i det øyeblikket dette utstyret blir montert på båten. Det er jeg et levende bevis på. Man kan utvikle ferdighetene på å kaste presist i ulike værforhold og den slags. Noe som jeg absolutt synes er noe av det som gjør denne type fiske veldig underholdende. Men det finnes ingen forklaring i verden som gjør at dette verktøyet forårsaker større utfordringer enn man i utgangspunktet har. Det er åpenbart at kunnskap og ferdigheter man allerede innehar er overførbare ved bruk av disse verktøyene, men det finnes ingen overførbar nytteverdi av «lærdom» å ta med seg den andre veien. I det øyeblikket man skrur av skjermen er man umiddelbart tilbake der man startet.

Om det var utydelig tidligere så vil jeg forsikre meg om at jeg har gitt uttrykk for at bruk av «Live Scope», «Active Target» eller «Mega Live» ikke byr meg imot personlig. Hva andre foretar seg er i all hovedsak likegyldig for meg, selv om jeg mener det foregår en alt for stor andel hykleri gjennom selvpromotering hvor det blir lagt lokk på en vesentlig del av hva som ligger bak disse fantastiske fangstene.  Jeg synes også selv at det kan være svært underholdende å drive med, men ærlig talt setter jeg mye større pris på alt jeg kjenner i enden av snøret desto større utfordringene er. Den følelsen tror jeg også er et av de viktigste elementene å lære de yngre å sette pris på om man skal forvente en langvarig interesse for fiske blant nye generasjoner.

Ismeitetakkel

Det finnes utallige måter å rigge et takkel for ismeite etter gjedde på, men i [...]

Gjeddejeger Julekalender 2023

Velkommen til Gjeddejeger’s Julekalender 2023 Bli med Nissens heseblesende adventsraid hos gjeddefiskealven Esox i Gjeddejegers [...]

Norgesmesterskap på Farris!

«Det å manøvrere båt og i det hele tatt identifisere fisk på skjermen under leting [...]

Elefanten i sportsfiskerrommet

«Live scope», «Active target», «Mega live» – Dette er alle velkjente verktøy fra ulike leverandører [...]

1 Comments

En milepel er nådd?

Det Stig i utgangspunktet tenkte var noe relativt gjennomsnittlig, skulle vise seg å være noe [...]

VÄNERN 2023

Frem til en «påskeferie» i 2023 har det breømte vårfisket etter grove og sprengfeite gjedder [...]

Gjedderekord – 13 år in the making!

Fortsatt så har jeg ikke helt innsett hva jeg ser på, men øyeblikket jeg ser [...]

Kjell´s Luremus

Fikk et lite innfall om å gi det et forsøk å binde min helt egen [...]

Til slutt ønsker jeg å påpeke et par konkrete ting!

Gjedde-NM… Jeg hadde egentlig ikke tenkt å delta av den enkle årsak at denne konkurransen i min mening ikke vil definere hvem som er Norges beste gjeddefisker i 2023, men hvem som er mest effektiv med bruk av elektronikk. For meg blir det feil å utelukke visse former for normalt fiske, selv med mulighet for reguleringer, men samtidig åpne for en fordel som er såpass mye større enn alt annet til sammen. Slik bør man absolutt ikke legge grunnlaget for hvem som blir «Norgesmester i gjeddefiske» mener jeg. Jeg kommer til å delta allikevel, siden jeg er blitt invitert av en god venn, men om jeg mot alle odds skulle ende opp på pallen kan dere spare dere bryet med gratulasjoner i min retning om fangsten sikres ved bruk av Live Scope. Min frustrasjon ovenfor denne konkurransen hadde ikke vært tilstede om bare den hadde hatt et annet navn. Noe som ikke nødvendigvis definerer noe helt konkret som å bli Norgesmester i gjeddefiske.

Artikler og tips… Det henger ikke på greip å skulle gi befolkningen en drøss av tips vedrørende et spesifikt fiske, kort tid etter du selv har sikret deg noen episke eksemplarer ved bruk av live-teknologi, og fullstendig utelukke å nevne fremgangsmåten som egentlig ligger bak i teksten. Vi har alle lest artikler om månefaser, spesifikke agn som funker bedre på natta, byttefisk på dypt og grunt vann, osv osv… Men ikke kom å fortell meg at noen av disse faktorene var essensielle for fangsten du står avbildet med, mens du brukte all energi på å jakte ned storfisken gjennom en skjerm.

Thats it folkens! Jeg håper at disse tankene kan gi noen konstruktive perspektiver på ting. Om noen skulle føle seg støtt av dette innholdet vil jeg tørre å påstå at man handler litt i strid med sine egne faktiske grunnverdier i utgangspunktet. Igjen så er dette kun mine egne tanker rundt temaet per dags dato. Hva som blir resultatet vil jo bare tiden vise. Jeg har begrenset artikkelen til hva jeg personlig synes er det som er de mest negative sidene ved denne type «fiske» per dags dato… Det blir høyst sannsynlig nok av problemstillinger å ta tak i ved en senere anledning.

Uansett ønsker jeg alle et begivenhetsrikt og positivt ladet fiske, med eller uten elektronisk utstyr! Og husk at i mine øyne er det alt du oppnådde uten live-teknologi som virkelige definerer hvor dyktig du faktisk er! Takk for at du leste.

1 thoughts on “Elefanten i sportsfiskerrommet

  1. Pingback: Norgesmesterskap på Farris! - Gjeddejeger

Legg igjen en kommentar