En milepel er nådd?

Det Stig i utgangspunktet tenkte var noe relativt gjennomsnittlig, skulle vise seg å være noe svært mye større enn vi var vant til å se i enden av snøret. Skikkelsen som kom til syne opp fra det grumsete vannet var enorm!

«Ja Stig, er du klar for en ny bomtur?»

Som overskriften sier var dette ordrett hva jeg skrev til Stig denne morgenen etter at vi dagen i forkant hadde bestemt oss for en tur ut i det lokale vassdraget. Vårfisket er på generelt grunnlag svært tregt og det er stor usikkerhet rundt hvor majoriteten av gjedda både gyter og vandrer etter lek. Vi bestemte oss derfor for å dorge rundt noen faste strekker vi vet leverer fisk utover sommeren, samt inn en sideelv der vi vet det foregår lek for både rovfisk og byttefisk. «Skal vi ta to runder i en retning før vi snur og drar av samme strekket i motsatt retning, ta en svingom inn i sideelva og deretter gjentaprosessen?», spurte jeg Stig. Vi var enige om at dette kunne være en grei plan i håp om svar på aktivitet i vannmassene. Etter rundene i vannmassene vi hadde minst forhåpninger til ble det som forventet ingen hugg, så vi holdt oss til planen og trakk inn i sideelven. Det tok ikke lang tid før det smalt på! En flott fisk med god kondisjon, men samtidig en ganske gjennomsnittlig fisk i dette området og også på en plass vi nærmest utelukkende får noe.

Slakklinens magiske effekt!

Uten flere hugg var det dags for noen nye runder der vi startet. Fire nye runder som forventet uten napp, og det var tid for et nytt forsøk inn i sideelven. Stig har byttet til et helt nytt bete før han svinger inn båten. Noen sekunder slakkline hvor hans splitter nye Shad Teez Gold Rush får droppe ned en liten meter, før den igjen skyter fart i det linene rettes ut igjen…. «DER HAR’U FISK!» roper jeg så fort det rykker til i stanga over Stig’s venstre skulder! Stig hiver seg over stanga, mens jeg tar kontroll over motoren slik vi hadde planlagt.

«Jeg trur ikke den er så stor» kommer det fra Stig. «Den kommer bare etter og kjennes ikke så tung.» Jeg ber han holde fokus, da jeg syntes dette luktet storfisk lang vei! Stig fortsetter å anta det ikke er noe særlig størrelse på fisken, men etter hva jeg kunne lese ut av situasjonen hadde jeg ståltrua på en større fisk!

Westin ShadTeez Slim V2 – 27cm Gold Rush

Det Stig i utgangspunktet tenkte var noe relativt gjennomsnittlig, skulle vise seg å være noe svært mye større enn vi var vant til å se i enden av snøret. Skikkelsen som kom til syne opp fra det grumsete vannet var enorm! I vill begeistrings gjør jeg det kanskje litt for tydelig til Stig at «DEN ER SINNSYKT SVÆR!». The Stig trekker på smilebåndet og vi får beistet ganske så fort opp i hoven! Arrogant som hu var gav hun liten fight før det virkelig var fare på ferde, men da var det for seint… En helt drøy madam lå i hoven og vi trodde knapt våre egne øyne! Kunne dette endelig være den fisken vi har jaktet på her ute siden 2016? Skulle Stig endelig få sin første gjedde over 10kg?!

Øyeblikket Stig kjenner at denne fisken trolig er den tyngste gjedda han har løftet!

Den enøyde milepel!

Med 5,5 grader i vannet var tllstanden til fisken svært god. Både fisken, Stig og jeg fikk anledning til en pust i bakken mens båten ble gjort klar for måling og veiing. Målebrett fuktes, veienett gjøres klart og båtplass ryddes. Dette skulle gjøres ryddig, skånsomt og effektivt.

Vi veier først fisken i hovnettet etter demontering av selve hoven. 11,38kg viser vekta! Vi tør nå å tenke at dette faktisk er en «plusser». Rett over på målebåndet hvor den viser seg å være hele 118cm lang! Den desidert lengste gjedda noen av oss har fått… Forventningene var skyhøye!

Bilder blir tatt direkte etter måling, og for et skue det ble! En fantastisk flott etterleksgjedde som virkelig viser at den effektivt kan jakte på sik selv med ett øye! En tøff detalj på en gammel kriger… En sann apex rovfisk som ikke bør frykte noe som helst i sitt rette element! Det var tid for å la denne fascinerende skapningen få svømme tilbake og opprettholde balansen i økosystemet! JA, det er svært viktig å la de største eksemplarene få leve slik at man kan opprettholde et sunt og balansert økosystem i store vassdrag. Det kan ikke bli sagt nok… Særlig ikke i Telemark!

Anyways…

Time to go!

Gjedda viser tydelige tegn til iver for å komme seg tilbake, men for å være sikre på at fisken ikke hadde fått hentet seg inn eller kommet til skad, var det bare å holde fast slik at vi fikk se fisken svømme av gårde frisk og rask, fremfor å potensielt gå glipp av sjansen til å komme seg til hektene og synke. Det beste med vårt vassdrag lave temperaturer hele året og konstant gjennomstrømming av rent og oksygenrikt fjellvann. Denne fisken var sprek som ei fele og klar til å ta farvel.

Det er lite som slår følelsen av at et slikt prakteksemplar får svømme tilbake etter foregående opplevelse! Det klappes, klemmes, utveklses gloser og latter før alvorets time… Det var tid for et endelig svar på vekta!

Til stor glede viser vekta 1,18kg på veienettet, og Stig’s første gjedde over 10kg var et faktum! 10200g og 117cm! Gratulerer så mye kompis! Det var helt fantastisk å dele dette øyeblikket med deg. Etter alle turer, bomturer, kaotiske situasjoner og en hinsides mengde prøving og feiling over et spenn på 7 år satt den endelig! Å endelig kunne vise til en slik fangst på hjemmebane er noe helt unikt.

Etter 10 min i vannet ligger nå den knapt fuktige ShadTeezen på trofe-hylla, snart i selskap med en bildecollage fra turen!

GRATULERER STIG!

Legg igjen en kommentar