Stein-Egil Hødnebø holder en gjedde i hendene, sittende på huk i sivet ved et fiskevann.

Hva gjør en fluefisker om vinteren?

Hva skal man bruke den «kalde fine tia» på spør du? Vel, her er det utallige aktiviteter og gjøremål som både kan og bør iverksettes, så her er noe av det jeg foretrekker å bruke tid på når alle vann og elver har fryst til is.

Vedlikehold

Vedlikehold er noe som fort kan gå i glemmeboka frem til siste liten, og det er mye som kan gjøres for å ta ekstra godt vare på fiskeutstyret ditt. Alt fra vadesko til flueline trenger en overhaling. Jeg tror mange ender opp med vedlikehold i siste liten siden det da betyr at sesongen er over, og at mange er som meg, at de aldri helt vil pakke sammen. 

Så, om du er i nærheten av samme slag som meg, er vedlikehold av utstyret en ting som passer perfekt å foreta seg rundt juletider. Utmerket mulighet til å få lurt seg unna ting som julenisser, pepperkaker, julepapir og kjøkkentjeneste med gyldig grunn. 

Eksempler på vedlikehold som gjerne kan gjøres i løpet av vinteren er: 

 • Rengjøre og smøre opp sneller og snøre.
 • Gå over stangringer og snellefester.
 • Se over nett i håvene.
 • Impregnering av vadebukse, vadejakke osv.
 • Skifte evntuelle pigger i vadesko.
 • Skifte og vedlikeholdslade batterier til aktuelt utstyr. Vekt, actionkamera
Bilde av fiskutstyr, på et bord, ovenifra.

Et godt vedlikeholdt snøre betyr mer enn mange vil tro

Har du aldri kastet med et dårlig vedlikeholdt og slitent fluesnøre? Fortsett med det! 

Et fluesnøre som hverken er tatt vare på eller behandlet riktig kan fort sammenlignes med å dra sandpapir gjennom stangringene. Altså IKKE egnet til fluefiske, ei heller med på å skape en god opplevelse. 
 
Her er det, som med veldig mange andre ting i verden, ingen fasit, men min fremgangsmåte når det gjelder vedlikehold av fluesnører er som følger: 

 1. Vask snøret med lunket vann og zalo. Bruk gjerne en ren mikrofiberklut.
 2. La snøret lufttørke ved å henge det opp i store løkker.
  (la snøret tørke SKIKKELIG før neste steg) 
 3. Smøring/dressing legges på når snøret sveives inn på snella.
  (Husk å bruke riktig dressing til flyt- og synkeliner) 

Under bruk er det visse hensyn man bør huske på om man ønsker å ta vare på en dyr flueline så lenge som mulig; Unngå å utsette snøret for sand, stein, busker, kratt og insektmiddel fra hender. Vær varsom med eksponering for sollys. Solvarmen kan ødelegge snøret gjennom bilvinduet. Har du satt deg fast? IKKE RYKK, men dra med jevnt trykk i lina! 

En velfungerende snelle er en god snelle

Ta gjerne vedlikehold av snelle samtidig som du rengjør fluesnøret. 

Er du så heldig å kroke en fisk som gjør at du virkelig har bruk for at snella fungerer som den skal vil dette gjøre opplevelsen av det å kjøre drømmefangsten mye tryggere og bedre. 
 
Ingen fasit her heller, men mine steg for vedlikehold av mine egne fluesneller: 

 1. Ta av fluesnøret å vask alle kriker og kroker av snella med lunkent såpevann. (bruk gjerne en fuktig mikrofiberklut)
 2. Fjern gammelt fett fra lager og akselen til snellespolen. Rengjør godt for å få bort alt smuss.
 3. Smør inn spoleaksel og lager med nytt lagerfett.
 4. Bruk gjerne polish (eks bilpolish) på utvendige flater av snella for enda bedre holdbarhet og glans.

Her er det også en del ting du kan passe på for å holde en god standard så lenge som mulig. Skyll snella nøye etter hvert bruk, særlig etter fiske i saltvann. Unngå harde støt og kontakt med sand, og ikke oppbevar en fuktig snelle i etuiet. 

Nærbilde av fluefiske sneller og stenger

Det er noe som blinker i sjøen

Det er ikke til å stikke under en stol at sjøørret er en fantastisk sportsfisk som også lar seg lure på kalde vinterdager. Sjøørret-fiske for meg er en mulighet til å få roet abstinensene noen hakk, sammen med det å kunne få luftet både stang, snøre, kropp og hodet.

Må jo innrømme at det noe eget med kalde solfylte vinterdager langs kysten, eller stille, mørke kvelder for den saks skyld. Blir en liten trøst mens jeg venter på å jakte de store vårdamene i grunne viker og er absolutt noe jeg kan anbefale enhver ivrig fluefisker! 

Fluebinding

Det å få fisk på en egen-bundet flue er noe som for meg er med på å lage en utrolig fin helhets følelse når det kommer til fluefiske. Samtidig kjenner jeg på følelser som stolthet og mestring. Fluebinding er jo et eget fag, hvor mange dedikerte fluebindere stadig tar bindingen til nye høyder. Jeg personlig bruker langt mindre tid bak bindestikka enn majoriteten av mine fiskekammerater, noe som til tider kan gi en følelse av at «dette er ikke jeg noe god til» eller «dette får jeg ikke til», men tro meg, den flua trenger faktisk ikke å se ut som de prakteksemplarene som fiskekammeratene dine binder! En dag er det du selv som står å hover inn fisk på en skabbete liten hårtust, mens det ikke er snakk om et hugg på jåleriet festet på fortommen til naboen. Det viktigste er å ha trua på det du setter på og få den i vannet. 

Min første brunørret på flue tok jeg en gang på barneskolen, og det på egen-bundet flue!

Dette husker jeg som om det var i går. For å være helt ærlig så ble denne flua bundet for å være ei våtflue, men etter ett par favner med diverse tresorter i bakkastet (for det meste bjørk) fikk jeg endelig flua fremover og ut i vannet, som da viste seg å bli PÅ vannet…  
Den skulle jo ikke flyte! Men joda, min første brunørret tatt med fluestang og egen-bundet flue ble tatt på TØRT, med vått! 

Konklusjonen blir som nevnt at det spiller ingen rolle hvordan flua ser ut, men det absolutt viktigste er at du setter deg ned, binder en flue du har trua på OG BRUKER DEN!!! 

Oversiktsbilde av fluebindingsutstyr på et bord.
Foto av: Stein-Egil Hødnebø / Fiske Fritid

Kunnskap

Det var et par ting min far aldri håpet eller ønsket å bli. Det ene var “voksen” og det det andre var utlært. Jeg deler det håpet 110%. Det vil alltid være ny og nyttig kunnskap tilgjengelig, så fullstendig utlært vil ingen kunne bli.

Min hverdag på vinteren inneholder en god dose av de overnevnte gjøremålene og aktivitetene, men kanskje mest av alt går dagene til å øke kunnskapsnivået på alt fra fisketeknikker, artsadferd, hva, hvor og når.

Vinteren er en gylden tid til å lese seg opp på ting. Det kan være avgjørende for den kommende sesongens fangstresultat. Hvor vil jeg finne hva når våren kommer og hvilke fremgangsmåter ønsker jeg å fokusere på når isen smelter? 

Dette er temaer jeg bruker mye tid på. Noe som de siste årene har vist seg å være svært nyttig når alt setter i gang.

Kunnskap omhandlet mitt eget fiske (fluefiske etter gjedde) er etter min oppfatning en av hovedgrunnene til at jeg har satt ny PB nå 3år på rad. #PatsOnBack.
Med stadig dypere forståelse for fiskens adferd og forflyttelse på forskjellige tider av året, samt en høyere forståelse av sonar-avlesninger og bunnstruktur, har jeg med tiden klart å finne frem til noen av de største madammene i vann og elv gang på gang. Noe som igjen gir en utrolig god mestringsfølelse. IT’S WORTH IT! 

Det er mange gode bøker og magasiner som kan leses for å høste inspirasjon og kunnskap. Samtidig er det jo en kjent sak at det ligger utallige artikler (www.gjeddejeger.no), youtube-videoer og dokumentarer som både kan vekke stor interesse samt øke kunnskapsnivået ditt betraktelig. 

Håper med alt dette at du har fått enda noen nye verktøy for å håndtere vintersesongen enda litt bedre. Både når det gjelder både Fiske og Fritid. 

Skitt fiske! 

Bilde av ekkolodd mønster fra deeper app.

Legg igjen en kommentar